Ingrid (49) over hoe loopbaanbegeleiding haar opnieuw ‘zin in werk‘ gaf

“Mensen die met een burn-out kampen, blijven best niet bij de pakken zitten. Want loopbaanbegeleiding kan hen helpen om opnieuw een uitweg te vinden.” Dat getuigt Ingrid, een ABVV-lid die door haar werk opgebrand raakte. “Bij de loopbaanbegeleidster kwam ik tot rust."


Loopbaanbegeleiding deed me goed!

 

Steeds meer werk

Ingrid ving in 2012 een job als verantwoordelijke in de schoonmaak aan. Maar haar werkweek bleek al snel te kort voor het vele werk dat ze kreeg. “Iedereen deed er zijn goesting en er was te weinig structuur,” vertelt Ingrid. “Na 4 maanden slaagde ik er in om wat meer structuur in de organisatie te krijgen, ten koste van mijn eigen gezondheid. Er was steeds minder personeel voor het vele werk dat we kregen en ik klopte massa’ s overuren.”

Opgebrand

“Toen ik het probleem aankaartte bij mijn werkgever, kon ik op weinig begrip rekenen.” Na een tijdje raakte Ingrid écht opgebrand. “Ik was voor het minste geïrriteerd en kreeg steeds meer fysieke klachten. Toen ik hiermee naar de huisarts ging, schreef hij me een tijdje ziek. Ik was mentaal volledig uitgeput. Pas nadien zag ik in dat ik over de grens ging.”

Gewoon mezelf kunnen zijn

Tijdens haar arbeidsongeschiktheid kwam Ingrid via het ABVV terecht bij Ilse, onze loopbaanbegeleidster in Gent. “Ik zat toen echt in een dieptepunt. Op mijn werk en in mijn omgeving begrepen ze niet wat er aan de hand was met mij.” Ingrid werd op het juiste moment doorverwezen. “Eindelijk voelde ik me begrepen! Bij Ilse kwam ik tot rust en kon ik gewoon mezelf zijn. Dat deed me goed… “

Inspirerende oefeningen

“Ilse liet me heel wat oefeningen en testen maken waardoor ik een heel andere kijk op mezelf en op mijn toekomst kreeg. Ik stond opnieuw stil bij de capaciteiten die ik heb. Eens je zo lang aan de slag bent sta je daar niet meer bij stil.” Na 8 uren loopbaanbegeleiding – gespreid over 4 maanden – besliste Ingrid dat ze professioneel een andere weg wilde inslaan. “Ik koos er bewust voor om in de productie te gaan! Nu werk ik in ploegen en heb ook een aantal verantwoordelijkheden. Maar mijn werk is nu afgebakend. Als ik thuis kom, kan ik het volledig loslaten. Hierdoor geniet ik meer van elke dag. Ik sta weer positief in het leven!”

Het werk moet doenbaar blijven

Zelfs één jaar na de loopbaanbegeleiding kijkt Ingrid ’s zondags nog vaak in haar map van loopbaanbegeleiding. “De oefeningen van toen helpen me nu nog steeds, zoals een oefening over tijdsindeling. Omdat ik in balans wil blijven, ben ik daar héél bewust mee bezig. Ik word 50 en heb nog zeker 15 loopbaanjaren voor de boeg. En die moeten doenbaar blijven. Dankzij loopbaanbegeleiding besef ik hoe belangrijk dit voor me is.”

Voor iedereen die eens wil polsen...

Ingrid vertelde al haar vrienden over loopbaanbegeleiding. “Veel mensen rondom mij zijn 50-plusser en weten vaak niet goed welke soort dienstverlening er bestaat. Aan iedereen die niet meer weet welke richting uit, of gewoon eens wil polsen of ze nog op de juiste stoel zitten, raad ik loopbaanbegeleiding aan!”

Gratis voor ABVV leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook