Waar en hoe vind ik een job?

Solliciteren is meer dan ooit een fulltime job en een echte evenwichtsoefening: wat kan ik, wat wil ik, waar vind ik vacatures? Breng je kennis en vaardigheden in kaart en denk goed na over welke job je graag wil doen. Want door je jobdoelwit goed af te bakenen, bespaar je heel wat tijd en energie.


Persoonlijke relaties

Het is een voordeel om te solliciteren ‘via via’. Want iemand die je kent binnen het bedrijf waar je graag wil werken zal je ook kunnen ‘voorstellen’. Probeer via die contactpersoon meer informatie over de jobinhoud te bekomen: welk soort takenpakket houdt de functie in, hoe zijn de collega’s en vooral; zie je jezelf in deze functie?

Op die manier weet het bedrijf al wie je bent en weet je beter wat je te wachten staat dan wanneer je via een andere weg zou solliciteren. Dit geeft je een voordeel ten opzichte van de andere kandidaten.

Spontaan solliciteren

Een tweede belangrijk rekruteringskanaal is spontaan solliciteren. Bij een spontane of open sollicitatie reageer je niet op een advertentie, maar stuur je 'spontaan' een sollicitatiebrief.

Een spontane sollicitatie laat onmiddellijk je interesse in het bedrijf blijken. Je zal vlugger bovenaan de stapel met kandidaten belanden, zelfs al heeft het bedrijf op dat moment geen (gepaste) vacatures openstaan.

Wat zijn de voordelen?

  • Je krijgt toegang tot de zogenaamde ‘verborgen arbeidsmarkt’. Een deel van de vacatures wordt nooit gepubliceerd, en worden ingevuld door spontane sollicitaties.
  • Je toont je motivatie en je zin voor initiatief en ze bepalen voor welke job je profiel ‘geschikt’ zou zijn.
  • Je bent als het ware de vacature voor. Waarom nog iemand zoeken, waarom nog een advertentie plaatsen, als ze al goede kandidaten hebben?
  • Er is minder concurrentie.

Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Sla onze infobrochure er op na of neem contact op met je loopbaanconsulent.

VDAB

Op deze website van de Vlaamse overheid vind je allerhande openstaande jobs/vacatures voor elke doelgroep, ook voor kansengroepen.

Je kan zelf op zoek gaan naar vacatures op de website van VDAB of je kan naar de lokale werkwinkels van VDAB. In de lokale werkwinkel zitten verschillende organisaties onder 1 dak (VDAB, PWA, RVA …) die je verder helpen. Spreek de medewerkers zelf aan met gerichte vragen.

Via ‘Mijn VDAB’ kan je je cv ook online publiceren in de cv-databank, een gratis databank met meer dan 200.000 cv's. Je kiest zelf of je je persoonsgegevens vrijgeeft. Werkgevers kunnen je cv bekijken en je rechtstreeks, of via VDAB, contacteren.

Advertenties en oude media

Pluis de kranten uit en vergeet de streekkranten niet. Elke krant heeft een jobbijlage waarin je vacatures kan terugvinden, soms enkel in het weekend, bijvoorbeeld ‘Jobat’, ‘Metro’, het streeknieuws van je krant en ‘Vacature’.

Internet

Voor een uitgebreide lijst per sector kan je terecht bij je loopbaanconsulent.
Volgende websites zijn maar een greep uit de lijst:

Werken in Europa?

Er bestaat een site met info over jobs in Europa: Eures. Ze werken via ‘Euroconsulenten‘ waar je terecht kan voor info over alles wat te maken heeft met tewerkstelling, vacatures in het buitenland, erkenning van diploma‘s, sociale zekerheids- en arbeidswetgeving, loon, beroepsopleiding en meer algemeen de werk- en leefomstandigheden in de diverse landen van de Europese Unie.

Interim -en selectiebureaus

Consulteer ook interim-bureaus: in de gouden gids vind je ze gemakkelijk. De inschrijving bij een interimbureau is gratis en je kan je bij meerdere bureaus inschrijven. Vergeet ook het interimkantoor van de VDAB niet:T-interim en denk eraan dat heel wat interimkantoren ook een website hebben.

Let wel op: interimbureau’s zijn en blijven commerciële ondernemingen mét een winstoogmerk. Informeer je dus over je rechten via onze infobrochure of bij het ABVV

Selectiebureaus gaan op zoek naar geschikte kandidaten. Meer info bij Federgon (Federatie werving- en selectiebureaus)..

Solliciteren bij de overheid

Waar kan ik terecht?

Antwerpen Regio

Mechelen & Kempen

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-VlaanderenGratis voor ABVV leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Lees ook