Colombia: syndicalisten met de dood bedreigd

In Colombia worden vakbondsleiders opnieuw met de dood bedreigd. Trek mee aan de alarmbel!


Doodsbedreigingen

Leiders van een vakbond waarmee het ABVV in Colombia samenwerkt zijn met de dood bedreigd. Zeker in Colombia zijn die doodsbedreigingen ernstig te nemen. Het ABVV roept de Colombiaanse overheid op syndicalisten beter te beschermen. Ook jij kan deze oproep mee ondersteunen.

“Er resten jullie maar weinig dagen om de stad te verlaten, vuile smeerlappen.” Zo begint de dreigbrief die Fensuagro op 7 mei 2012 ontving.

Fensuagro is de Colombiaanse vakbond van de agro-industrie en groepeert zo’n 80.000 landarbeiders en kleine boeren. Vlaams ABVV, AC Antwerpen-Waasland en de socialistische ngo fos hebben er een solidariteitsproject mee. Colombia is een belangrijke producent van olie, bloemen en biobrandstoffen.

Menselijke doelwitten

Afzender van deze dreigbrief: de zogenaamde “aguilas negras” of zwarte arenden, een paramilitaire groepering met een kwalijke reputatie. Een tiental andere sociale organisaties ontving een gelijkaardige dreigbrief. De taal in de brief is niet van de poes: “daarom verklaren we de leiding van deze organisaties militaire doelwitten...”.

In Colombia blijft het niet zelden bij dreigementen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de trieste eer bovenaan de lijst te prijken van landen waar vakbondsactivisten voor hun leven moeten vrezen. De laatste 20 jaar zijn zo’n 3000 syndicalisten vermoord, duizenden anderen met de dood bedreigd, verdwenen of moeten vluchten. Omdat ze pleiten voor sociale rechtvaardigheid en opkomen voor mensenrechten.

Ook verschillende vakbondsleiders van Fensuagro werden zo al uit de weg geruimd. De daders, meestal paramilitairen of leden van de geheime dienst, worden zelden of nooit gestraft.

Reageer mee!

Onze kameraden in Colombia vrezen opnieuw voor hun leven. Dit mogen we niet laten gebeuren! Trek mee aan de alarmbel.

Laat de Colombiaanse overheid weten dat jij als Belgische syndicalist dergelijke doodsbedreigingen onaanvaardbaar vindt.

Eis mee dat de Colombiaanse overheid deze dreiging au sérieux neemt, de leden van de bedreigde organisaties beschermt en een samenleving stimuleert die sociale actie respecteert en waardeert.

Voer mee de druk op bij de Colombiaanse overheid om onze Colombiaanse kameraden te beschermen.

Zoek op trefwoord

Colombia